Da biste uspešno vodili svoj tim, važno je da znate kada da „obučete koje odelo“

Upravljanje podrazumeva direktniji stil, orijentisan na zadatke i koristi se u specifičnim situacijama. Najbolje rezultate daje u kriznim situacijama, kada se zaposleni po prvi put sreće sa zadatkom te vrste ili kada ima malo (ili nema uopšte) vere u sebe  i/ili sposobnosti da može da obavi dodeljeni zadatak.

Sa druge strane, coaching daje odlične rezultate u razvoju zaposlenih – naročito ako pred sobom imate tim kompetentnih profesionalaca, koji već pokazuju posvećenost i odgovornost na visokom nivou.

Razumevanje razlika i veština prepoznavanja pravih situacija kada primeniti koji stil ( davanje instrukcija, delegiranje ili razvoj)  je ključno za efikasnost menadžera. Najčešće se u obzir uzimaju: kompleksnost zadatka, iskustvo zaposlenih na sličnim zadacima, nivo posvećenosti i spremnost za preuzimanje odgovornosti i slično.

U najčešćem broju slučajeva, biće potrebna kombinacija ovih stilova:

  • DAJTE INSTRUKCIJE  onda kada zaposleni nema znanja ni samopouzdanja; obavezno definišite cilj: ko, do kada i šta tačno treba da uradi.
    Dajte instrukcije kada je zaposleni nov u poslu, nov na poziciji, nov u odnosima sa važnim klijentom,

  • DELEGIRAJTE u situacijama kada zaposleni ima nekakvog iskustva, ali obavezno definišite cilj – rokove i željeni rezultat. U ovom slučaju, dozvolite zaposlenom da sam odredi način rešavanja i pristup zadatku
  • RAZVIJAJTE onda kada ispred sebe imate samouverenog, posvećenog, iskusnog zaposlenog koji je spreman da preuzme odgovornost i pokazuje želju da se razvija i radi na sebi. Sa njim diskutujte, razvijajte strategije i isprobavajte nove pristupe zadacima.

Nekada radimo jedno, nekada drugo ili treće. Ali, što više vremena delegiramo i razvijamo, to smo uspešniji, ispunjeniji  – i mi i naši zaposleni.